Люди зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Жоден інший з побічних чинників, що з’являється у природі, не пов’язаний так тісно з життєдіяльністю людей.
Нітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами середовища існування людини. Джерелом такого забруднення є перш за все азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, промисловості й комунально-побутові відходи, використання побутових речовин, тощо.
Нітрати накопичуються у воді і продуктах харчування, потім потрапляють в організм тварин і людей. При надходженні нітратів в організм з водою отруєння настає швидше і протікає важче, ніж при надходженні з харчовими продуктами.
Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт можуть зумовити накопичення в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів.
Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.
Симптоми гострого отруєння нітратами:
- виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
- різка загальна слабкість, сонливість (у дітей неспокійна поведінка);
- задишка;
- порушення координації рухів;
- зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
- у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.
Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.
При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.
В організмі людини виникає цілий ряд порушень:
- підвищується концентрація метгемоглобіну крові більше 2%, а це спричинить кисневе голодування органів і тканин;
- можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів;
- дистрофічні зміни в серцевому м’язі;
- захворювання і порушення функції нирок;
- порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем;
- нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.
- особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендую:
1.Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50мг/куб.дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні.
2.Купуючи овочі, необхідно поцікавитись в продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність;
3.Не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках;
Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки може призвести до збільшення її токсичності.
Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!